Sinar Nanti ‘Messi Malaysia’

Oleh: EDITOR | 28 January 2013 SUKAN| Add Comment »Kuala Lumpur: Berita mengenai Sufian Mat, 17, yang tidak bersekolah sejak dua tahun lalu gara-gara kecewa selepas gagal menyertai Sekolah Sukan Bandar Penawar (SSBP) yang kini dikenali Sekolah Sukan Tunku Mahkota Ismail (SSTMI) terus mendapat perhatian banyak pihak.

Semalam, nasib malang remaja yang dikenali sebagai ‘Messi Malaysia’ itu turut menarik perhatian Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Seri Zolkples Embong yang menegaskan pihaknya sedia membantu mengembangkan bakatnya.

“Kita belum tahu sejauh mana kemampuan dan prestasi sebenarnya, tetapi apa yang penting sekarang, kita mahu dia ke sekolah dulu. Selepas itu, baru kita akan berbincang dengan pihak bertanggungjawab bagi memberi bantuan dalam mengembangkan bakatnya,” katanya semalam.

Sementara itu, Jabatan Pelajaran Negeri Kelantan memberi jaminan akan memastikan Sufian dapat bersekolah semula dan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) hujung tahun ini.

Jamin selesai segera

Pengarahnya, Hussain Awang berkata, pihaknya baru menerima laporan daripada sekolah lamanya – Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Putra.

“Pihak kami akan menyelesaikan masalah ini secepat mungkin bagi memastikan remaja berkenaan dapat menyambung persekolahan, di samping dapat terus mengembangkan bakatnya dalam bidang bola sepak.
“Selain itu, pihak kami akan mengadakan perjumpaan bersama keluarga remaja itu jika terdapat maklumat tambahan yang kami perlukan,” katanya selepas sesi Taklimat Perutusan Tahun 2013 di Auditorium Kompleks Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara di Tanjung Chat, di sini.

Sebelum ini, Sufian pernah dipilih mewakili skuad bola sepak bawah 12 tahun di Kejohanan Jemputan Antarabangsa Saitama, Jepun pada 2007 dan pernah berada di bawah bimbingan ketua jurulatih Harimau Muda A, Ong Kim Swee ketika menyertai program realiti anjuran Media Prima, TV3, Soccer Kids pada tahun yang sama.

Namun, episod duka Sufian bermula apabila bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Putera itu kecewa selepas namanya tidak tersenarai untuk SSBP, Johor pada 2007.

Sumber-Bharian Online

Leave a Reply