OCBC Cycle Malaysia 2013 Menarik Lebih Banyak Maklumbalas

Oleh: EDITOR | 25 January 2013 SUKAN| Add Comment »KUALA LUMPUR — Dengan beberapa peserta yang lebih tinggi berbanding dengan semasa kemunculan sulung pada tahun 2011, OCBC Cycle Malaysia 2013 telah meninggalkan kesan sebagai salah satu acara berbasikal utama negara.

Kira-kira 5,000 orang telah mengambil bahagian pada hari Ahad dan rancangan sedang dibuat untuk meningkatkan bar, bermula dengan memandu pendaftaran ‘burung awal’ untuk OCBC Cycle Malaysia 2014 yang akan diadakan dari 17-19 Januari.

Diadakan di KLCC di tengah-tengah Kuala Lumpur, acara dimulakan dengan cabaran 48km meliputi empat gelung sekitar beberapa jalan raya yang sibuk yang telah ditutup kepada lalu lintas.

Ini diikuti dengan menaiki komuniti 24km yang menyaksikan beberapa penyertaan yang lebih tinggi oleh individu, keluarga dan kelab berbasikal.

Penunggang basikal dari seluruh negara, termasuk peserta luar negara, mengambil bahagian dalam kedua-dua kategori.

Sehari sebelumnya, OCBC Cycle Malaysia 2013 bermula dengan ‘perjalanan diikuti oleh anak-anak dan wanita Masters’ cabaran kriterium termasuk cabaran terbuka lelaki.

Ace Anuar Manan berbasikal Negara keluar puncak di kriterium, menewaskan Stephen Dewan Australia dan rakan-rakan Malaysia Mohd Zamri Salleh.

Nor Amirull Fakhruddin dari pasukan Terengganu Pro Berbasikal Asia dinobatkan ‘Raja Pecut’ pada acara hari Sabtu.

Pada pagi Ahad, peserta cabaran 48km dilepaskan diikuti oleh perjalanan komuniti 24km yang dinanti-nantikan.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek dan Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Ahmad Phesal Talib bendera di luar acara komuniti.

Bercakap mengenai kejayaan Malaysia cycle tahun ini, OCBC Bank Malaysia Bhd pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Jeffrey Chew berkata beliau amat gembira dengan hasilnya.

“Kami melabur lebih daripada RM2juta mengenai acara itu dan gembira untuk melihat orang-orang dari semua lapisan masyarakat mendapat bersama-sama untuk acara berbasikal.”

– ASIA ONE SPORTS

Leave a Reply